Marine Power Systems ontvangt financiering om de gecombineerde golf- en windtechnologie te versnellen

Marine Power Systems (MPS) heeft £ 4,3 miljoen gekregen van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling om de ontwikkeling van een drijvende offshore golf- en windtechnologie voor energieopwekking op locaties in diep water te versnellen.

De EFRO-financiering – die deel uitmaakt van een £ 6,2 miljoen project in het kader van het Cornwall and Isles of Scilly Local Enterprise Partnership-programma om onderzoek en innovatie te bevorderen – zal MPS in staat stellen een werkprogramma te lanceren over de DualSub, dat het bedrijf eerder dit jaar lanceerde .

De aankondiging komt slechts enkele weken nadat MPS de investering van het Welsh European Funding Office voor £ 12,8 miljoen heeft beveiligd om een ​​volledig WaveSub-apparaat te ontwerpen, bouwen en testen.

WaveSub is een apparaat voor het genereren van golfenergie dat is ontworpen voor eenvoudige bediening en onderhoud op zee naast goedkoop transport en installatie. Het apparaat is schaalbaar tot meer dan 10 MW en bevindt zich in de laatste stadia van ontwikkeling en testen door MPS vóór commerciële gereedheid. De hoge stabiliteit van WaveSub in diep water heeft MPS ertoe aangezet zijn geschiktheid te onderzoeken als platform voor windturbines, met name op locaties met hoge windsnelheden, maar waterdiepten maken een turbine met vaste basis te duur om te installeren.

Uit eerste tests bleek dat de aanpak van MPS een sterk, stabiel platform zou kunnen bieden waarop een turbine zou kunnen worden geïnstalleerd, waardoor golf- en windenergie tegelijkertijd uit de oceaan kan worden opgevangen. Dit leidde tot de ontwikkeling van een gecombineerd drijvend offshore wind- en golfapparaat, DualSub, en een drijvend offshore windapparaat, WindSub.

Zowel DualSub als WindSub hebben prototypestabiliteitstests, gedetailleerde berekeningen en simulatiekosten voor energiemodellering voltooid. Resultaten hebben ertoe geleid dat MPS de ontwikkeling van beide apparaten heeft versneld, en met de £ 4,3 miljoen EFRO-financiering kan MPS een aanzienlijk werkprogramma doorlopen naar demonstratie van zeetests, voordat het in 2023 commercieel gereed wordt.

In oktober voorspelde het Internationaal Energieagentschap dat offshore windopwekking 15 keer zo groot zal worden als een wereldwijde industrie van US $ 1 biljoen (£ 780 miljard) in de komende 20 jaar en dat dit de volgende grote energierevolutie zal blijken te zijn.