EU offshore wind doelen zijn haalbaar, met de juiste netinvesteringen en ruimtelijke planning

De doelstellingen van de Europese Commissie voor offshore wind – tussen 230 GW en 450 GW tegen 2050 – zijn haalbaar mits de juiste investeringen worden gedaan in elektriciteitsnetten en overheden de juiste benadering van maritieme ruimtelijke ordening hanteren. Dat is de conclusie van een nieuw  WindEurope-rapport ‘Onze energie, onze toekomst’.

Het rapport onderzoekt waar 450 GW offshore wind het meest kosteneffectief in heel Europa kan worden ingezet, rekening houdend met het feit dat er vandaag slechts 20 GW is. Dit doel maakt deel uit van een scenario van de Europese Commissie om tegen 2050 klimaatneutraliteit te bereiken.

Het rapport concludeert dat 212 GW moet worden ingezet in de Noordzee, 85 GW in de Atlantische Oceaan (inclusief de Ierse Zee), 83 GW in de Oostzee en 70 GW in de Middellandse Zee en andere Zuid-Europese wateren. Dit weerspiegelt de relatieve windbronnen, de nabijheid van de energievraag en de locatie van de supply chain. Het rapport splitst ook op hoe elk land in een optimaal scenario zou inzetten. De 380 GW die in Noord-Europese wateren zou worden ingezet, zou minder dan 3% van de totale ruimte daar nodig hebben.

Het rapport overweegt hoeveel het zou kosten om deze grote volumes offshore wind te bouwen. Het laat zien hoe maritieme ruimtelijke ordening cruciaal is om kosten te minimaliseren. In ten minste 60% van de Noordzee is het vandaag niet mogelijk om offshore windparken te bouwen. Deze “uitsluitingszones” bestaan ​​om milieuredenen of omdat ruimte wordt gereserveerd voor visserij, scheepvaart en militaire activiteiten. Ze betekenen dat slechts minder dan een kwart van de vereiste volumes tegen zeer lage kosten kan worden gebouwd – minder dan € 50 / MWh.

Voor de bouw van 450 GW offshore wind tegen 2050 moet Europa tegen 2030 meer dan 20 GW per jaar installeren, vergeleken met 3 GW vandaag. WindEurope zegt dat het cruciaal is dat overheden inzicht bieden in volumes en inkomstenregelingen om investeringen op lange termijn vertrouwen te geven. Overheden moeten ook anticiperen op deze significante groei van offshore wind in hun planning voor offshore en onshore netverbindingen. Netinvesteringen op zee moeten stijgen van minder dan € 2 miljard in 2020 tot € 8 miljard per jaar tegen 2030. Europa moet ook een regelgevingskader bieden voor offshore windparken met netwerkverbindingen naar meer dan één land.

Investeringen in offshore wind, inclusief netten, moeten stijgen van ongeveer € 6 miljard per jaar in 2020 tot € 23 miljard in 2030 en daarna tot € 45 miljard.

“De EU zegt dat Europa minstens 10 keer zoveel offshore wind nodig heeft als we vandaag hebben om de doelstelling van 2050 om energie te koolstofarm maken te bereiken”, zegt Giles Dickson, Chief Executive Officer van WindEurope. “Het International Energy Agency gelooft dat wind op zee het nr zou kunnen worden. 1 bron van stroomopwekking in Europa in het begin van de jaren 2040. Het rapport laat zien dat het uitvoerbaar en betaalbaar is. Maar drie dingen moeten gebeuren: (1) de offshore wind supply chain blijft groeien; (2) we bouwen de netverbindingen; en (3) we krijgen de maritieme ruimtelijke ordening goed. “