10 super veelbelovende startups uit Nederland om in de gaten te houden in 2023

super veelbelovende startups uit Nederland

Nederland, een land waar traditie en innovatie samenwerken en naast elkaar bestaan, is hard op weg een aantrekkelijk knooppunt te worden voor innovatieve startups. Het kleine land profiteert van gunstige wetgeving en belastingheffing voor startende bedrijven, efficiënte samenwerking tussen de private en publieke sector, een indrukwekkend aantal incubators en accelerators, en de juiste ondersteuning van universiteiten.

Het werkt allemaal samen om een succesvol groeiend Nederlands startup-ecosysteem te maken.

Nederland wordt beschouwd als een toonaangevend knooppunt in Europa op het gebied van innovatie. Het staat op de meeste lijsten in de top tien en scoort ook behoorlijk hoog op mondiaal niveau. De Europese Commissie categoriseert Europese landen op basis van specifieke scores om te zien welke de meeste innovatie naar Europa brengen. Het plaatst Nederland op de 4e plaats en definieert het als een van de innovatieleiders op het continent.

Veel steden in Nederland maken ook deel uit van de wereldwijde ranglijst, wat de diversificatie over het land weerspiegelt. Amsterdam en Rotterdam zijn de twee grootste centra die het startup-ecosysteem van brandstof voorzien.

Nederlandse startups en scale-ups ontvingen in 2021 ongeveer € 2,3 miljard aan VC-financiering. Enkele van de meest populaire sectoren voor Nederlandse startups zijn transport, energie en duurzaamheid, hardware en loT.

Om een Nederlands gezegde te citeren: de windmolen geeft niet om de wind die ervoor kwam. Dus om ons te concentreren op innovatie, toekomstige mogelijkheden en nieuwe ideeën, hebben we besloten om het groeiende startup-ecosysteem daar te bekijken, waarbij we kijken naar startups die sinds 2020 zijn opgericht en indrukwekkende innovatie laten zien. Daar zijn ze:

Quan startup
  • Quan: Het in Den Haag gevestigde Quan is een door vrouwen geleide startup die probeert meer bewustzijn te creëren voor mentaal en fysiek welzijn op de werkvloer. Quan, opgericht in 2020 en telt nu 17 werknemers, streeft ernaar de prestaties van werknemers te verbeteren, burn-out te voorkomen en het zelfbewustzijn en welzijn te verbeteren. Deze startup op het gebied van geestelijke gezondheid is gebaseerd op jarenlang wetenschappelijk en academisch onderzoek, waarbij inzichten van wereldwijde experts zijn verzameld om 50 subdimensies van welzijn en 250 voorspellers te identificeren. De bevindingen tonen aan dat bedrijven en leiders inzicht nodig hebben in al deze dimensies om het welzijn van werknemers effectief te verbeteren. Het maakt hiervan gebruik om bedrijven in staat te stellen hun mensen de tools te geven die ze nodig hebben om hun leven te verbeteren. Sinds het oprichtingsjaar heeft het € 1,8 miljoen opgehaald.
Timberhub startup
  • Timberhub: Timberhub, gevestigd in Amsterdam, is een Nederlandse startup die een revolutie teweeg wil brengen in de manier waarop mensen en bedrijven hout kopen, waardoor consumenten tijd en geld besparen. Deze snelgroeiende startup is opgericht in 2022 en het team telt al 16 medewerkers. Deze startup voor houthandel heeft sinds de oprichtingsdatum al € 7,3 miljoen opgehaald door kopers en verkopers via zijn online marktplaats op mondiaal niveau met elkaar in contact te brengen. Het jonge bedrijf wil de houthandelsector opnieuw definiëren door middel van digitale tools met een alles-in-één oplossing voor het beheer van inkoop, financiën en transport.
Hadrian
  • Hadrian: Het in Amsterdam gevestigde Hadrian is in 2021 opgericht om de cybersecurity-ruimte wakker te schudden. Met een team van 58 professionele hackers geeft Hadrian bedrijven de tools om tegen digitale aanvallen te vechten en de kwetsbaarheid van klanten te versterken door de kritieke inzichten te bieden die ze nodig hebben. Deze Nederlandse startup gebruikt machine learning om na te bootsen hoe cyberhackers het bedrijf van een klant kunnen aanvallen. Sinds 2021 heeft Hadrian € 13 miljoen opgehaald – waarmee hij € 2,5 miljoen heeft veiliggesteld in 2021. In onze steeds digitaler wordende wereld komen cyberaanvallen steeds vaker voor en moeten bedrijven zich opnieuw richten op cyberbeveiliging. Het is een groot marktgebied en deze startup wil de ruimte leiden.
Renoon startup
  • Renoon: Renoon, opgericht in 2021, is een platform dat consumenten helpt duurzame en ethische modebedrijven te ontdekken. Het idee van Renoon is ontstaan toen oprichter Iris Skrami worstelde met het vinden van een duurzame jurk voor een feest. Shoppers kunnen filteren op kenmerken zoals gebruikte materialen, klimaatneutraal, veganistisch en tweedehands. Alleen producten die voldoen aan het duurzaamheidskader van Renoon worden getoond op hun platform. Renoon heeft meer dan 1 miljoen producten samengesteld van meer dan 200 partnermerken op zijn platform. Deze duurzame startup, gevestigd in Amsterdam, behoort ook tot de top 10 van Europese startups die de duurzame mode-industrie verstoren. Het heeft tot nu toe ongeveer € 611.000 aan financiering opgehaald. Consumenten in heel Europa worden zich nu meer bewust van consumptiekeuzes. Technische oplossingen zoals Renoon helpen deze maatschappelijke verschuiving te vergemakkelijken, en het is opwindend om te zien.
Reveall startup
  • Reveall: het in Amsterdam gevestigde Reveall helpt bedrijven hun klanten beter te begrijpen, met diepgaand consumentenonderzoek en feedback. Deze B2B SaaS-startup stelt bedrijven in staat om de producten te bouwen die hun klanten echt willen, dankzij het handige platform voor klantinzichten. De tool stelt bedrijven in staat om lessen uit klantonderzoek en feedback te verzamelen, te organiseren en te delen. Met een team van 15 personen werd Reveall opgericht in 2021 en heeft sindsdien een totaalbedrag van € 1,5 miljoen opgehaald.
JetLearn startup
  • JetLearn: het in Amsterdam gevestigde JetLearn is een snelgroeiende EdTech-startup die zich richt op het versterken van kinderen met vaardigheden op het gebied van robotica en coderen via online lessen. Dit snelgroeiende Nederlandse bedrijf is opgericht in 2020 en heeft een snelgroeiend team. Het biedt 1:1 online codeer- en roboticalessen voor 5-16 jaar. Het doel is om de werknemers van morgen de tools te geven om de toekomst vorm te geven. Het lijdt geen twijfel dat er in de toekomst veel vraag zal zijn naar codeervaardigheden – we hebben nu al een tekort aan talent in deze ruimte, en alleen door vroege acceptatie van vaardigheden kunnen we technologische grenzen en ontwikkelingen vooruit helpen. Sinds het oprichtingsjaar heeft het € 1,2 miljoen opgehaald
Source.ag startup
  • Source.ag: Het Amsterdamse Source.ag is een GreenTech startup die een bijdrage probeert te leveren aan de strijd tegen klimaatverandering. Dit Nederlandse bedrijf produceert groenten en fruit met minder middelen door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie kassen. Deze technologie stelt telers in staat om de plantproductie in elke omgeving en periode van het jaar te voorspellen zonder onze planetaire grenzen te overschrijden. Deze startup voor indoor farming-oplossingen is opgericht in 2020 en heeft een totaalbedrag van € 10 miljoen binnengehaald. GreenTech is een groeiende ruimte in Europa, die voorgoed verandering voor de samenleving cultiveert, en we kunnen verwachten dat 2023 een topjaar wordt voor deze ruimte. Source.ag democratiseert de toegang tot verse producten, waardoor landbouw milieuvriendelijker wordt en problemen met de voedselvoorziening worden aangepakt.
Instant Commerce startup
  • Instant Commerce: het in Amsterdam gevestigde Instant Commerce is een B2B-startup die e-commercebedrijven in staat stelt een betere online winkelervaring voor zichzelf en voor hun klanten te ontwikkelen, sneller en met de meest geavanceerde technologie. De e-commerce-industrie groeit snel en het is nu redelijk om te zeggen dat de overgrote meerderheid van de bedrijven in een bepaalde hoedanigheid online opereert. Instant Commerce werd opgericht in 2022 en groeit snel, met een totaal financieringsbedrag van € 7,5 miljoen – € 2 miljoen opgehaald in juni 2022. Het platform stelt merken in staat om snel een zeer functionele en boeiende headless webshop te bouwen zonder dat er technische expertise nodig is of een kostbaar ontwikkelingsteam dankzij de aanpak zonder code. Nu telt het merk grote klanten als Bols, ID&T, Ekster en Yaya – een veelbelovende toekomst voor de boeg.
QuantWare startup
  • QuantWare: QuantWare uit Delft probeert de Quantum Computing-sector te ontwrichten door deze voor iedereen betaalbaar en schaalbaar te maken. Met een deskundig team produceert QuantWare supergeleidende kwantumhardware met een aanpasbare technologie die probeert dit snel opkomende marktgebied te verstoren. Deze Nederlandse startup is opgericht in 2020 en heeft in totaal € 8,7 miljoen opgehaald.
Insify startup
  • Insify: het in Amsterdam gevestigde Insify is een insurtech-startup die werd geboren in 2020 en sindsdien consumenten een gemakkelijkere manier biedt om ondernemers, freelancers en kleine bedrijven te verzekeren. De startup heeft tot doel zakelijke verzekeringen te transformeren om het snel, eenvoudig en eerlijk te maken voor ondernemers. Door de intuïtieve end-to-end digitale klantreis kan het in slechts twee minuten een offerte aanbieden. De startup heeft eigen en op maat gemaakte verzekeringsproducten ontwikkeld van bedrijfsaansprakelijkheid en beroepsaansprakelijkheid tot arbeidsongeschiktheidsdekking, voor ondernemers en kleine bedrijven. Sinds de oprichting heeft het jonge team in totaal € 17,4 miljoen opgehaald.