Zonne-installateurs van Minnesota verwachten een nieuwe standaard om de interconnectie te stroomlijnen

De staat is onlangs de eerste in het land geworden die een nieuwe nationale norm heeft aangenomen voor aansluiting op het elektriciteitsnet.

Minnesota werd onlangs de eerste staat in de natie die een nieuwe nationale interconnectienorm aannam die meer schone energieprojecten zou kunnen stimuleren.

Interconnectienormen voorzien in ‘regels van de weg’, processen en procedures die moeten worden gevolgd door zonne-energie, opslag en andere leveranciers van schone energie en nutsbedrijven die hen bedienen. Bijgewerkte normen zorgen voor meer schone energie, opslag en de introductie van smart grid-mogelijkheden.

Minnesota koos ervoor om  IEEE 1547-2018 op te nemen , een opkomende nationale norm ontworpen door het Institute of Electrical and Electronics Engineers. Verschillende organisaties pleitten voor de norm, waaronder de Interstate Renewable Energy Council.

“Dit stelt moderne, duidelijke en efficiëntere interconnectienormen vast voor gedistribueerde opwekking in Minnesota,” zei Sky Stanfield, partner van Shute, Mihaly & Weinberger, advocaten voor IREC. “Het is goed voor het netwerk en de gedistribueerde generatie in de staat.”

Gedreven door de vraag naar schone energie en ondersteund door nieuwe technologie die zorgt voor een efficiënter en betrouwbaarder netwerk, zijn veel staten begonnen met het bijwerken van interconnectienormen, waaronder Michigan, Iowa, Illinois en Maryland.

IREC en andere organisaties voor schone energie zijn van mening dat vernieuwde interconnectienormen een grotere penetratie van gedistribueerde energiebronnen in gang kunnen zetten. Veel staten werken met regels die zijn ontworpen voor een tijd waarin het netwerk weinig schone energie generatoren had. Een meer geavanceerde standaard zou een hogere groei van zonne-energie en opslag mogelijk maken, zeggen voorstanders.

Regelgevers in Minnesota hebben een tweetrapsproces beheerd voor het bijwerken van interconnectienormen. De eerste ronde van wijzigingen die betrekking hadden op beleid en procedures voor aansluiting op het net, werd van kracht in de zomer van 2019. Het tweede deel – technische richtlijnen – kreeg onlangs goedkeuring van de Minnesota Public Utilities Commission, maar zal pas in de zomer van 2020 van kracht worden.

De technische standaard van de commissie bevat een verscheidenheid aan details over nieuwe en bestaande technologieën en vereist hulpprogramma’s om “technische servicehandleidingen” te maken die beschikbaar zijn voor ontwikkelaars van schone energie. De handleidingen bevatten informatie die specifiek is voor elk hulpprogramma in Minnesota.

Misschien wel het meest opvallend, de nieuwe interconnectienormen omvatten regels voor slimme omvormers die het net toelaten om meer gedistribueerde opwekking te absorberen met behoud van veiligheid en betrouwbaarheid, zei Brian Lydic, hoofd regelgevende ingenieur van IREC.

Meer geavanceerde slimme omvormers zijn een opkomende technologie die het probleem van stijgende en dalende spanning en frequentie vermindert, waardoor meer gedistribueerde generatie mogelijk is zonder extra infrastructuur, voegde hij eraan toe.

Ze vervullen dezelfde functie als standaardmodellen – het overbrengen van vermogen van directe naar wisselstroom – terwijl ze het voordeel bieden dat ze meer functies toevoegen die de netstabiliteit ten goede komen, zei hij.

Hoewel de standaard van Minnesota een significante verbetering is ten opzichte van de vorige versie, hadden toezichthouders nog verder kunnen gaan in het anticiperen op toekomstige problemen, zei Lydic. De standaard promoot geen technologie genaamd “volt / VAR” die een meer geavanceerde spanningsregeling in slimme omvormers mogelijk maakt.

Ondanks dat ze niet zijn opgenomen in de interconnectienorm, hebben Californië en Hawaii volt / VAR opgenomen. Greentech Media meldde dat  de volt / VAR-markt tussen 2014 en 2018 met 39% groeide tot meer dan een half miljard dollar.

Stanfield zei dat de nieuwe standaard weinig duidelijk maakt hoe energieopslag in de toekomst in het net zal worden opgenomen. De standaard voegde enkele procedurele of technische details met betrekking tot opslag toe.

Maar regulatoren weigerden veel details toe te voegen omdat er geen nationale normen bestaan ​​voor volt / VAR of opslag, zei Craig Turner, senior principal en regulator engineer voor Dakota Electric Association. De staat wilde niet verder gaan met een norm die misschien niet in overeenstemming is met een nationale norm die nu wordt ontwikkeld, zei hij.   

David Shaffer, uitvoerend directeur van de Minnesota Solar Energy Industries Association, zei onder zijn leden: “we hebben veel opwinding gezien voor fase twee. We denken dat er veel goede dingen uit zullen komen. Het zal interessant zijn om te zien hoe het daadwerkelijk in praktijk wordt gebracht. ”

Minnesota begon het proces van het opnieuw ontwerpen van zijn tien jaar oude interconnectienorm in 2016 nadat regulatoren een verzoekschrift hadden ingediend bij IREC, in samenwerking met het Environmental Law & Policy Centre en Fresh Energy, uitgever van Energy News Network.

Het initiatief kwam voort uit vele interconnectiestrijd die werd veroorzaakt door de snelle groei van het communautaire zonnetuinprogramma van Minnesota, het grootste in het land, zei Isabel Ricker, senior beleidsmedewerker bij Fresh Energy. Veel ontwikkelaars en Xcel Energy, die het community solar-programma beheert, wilden bijgewerkte regelgeving.

De opname van regels in de nieuwe standaard voor slimme omvormers zal “het net automatisch stabiliseren en dat zou een goede zaak zijn”, zei ze. “Hiermee kan meer gedistribueerde generatie worden geïnstalleerd.”

Benjamin Stafford, directeur energie en schone energie van Minnesota, zei dat het verstevigen van de interconnectienorm een ​​voorspelbaar proces creëert voor bedrijven en huiseigenaren die geïnteresseerd zijn in het toevoegen van zonne-energie.

“Voor onze leden is de soort duidelijkheid die de nieuwe interconnectienorm biedt een goede zaak,” zei hij. “Het is echt verbeterd. Dit is een positieve stap vooruit en ik word aangemoedigd door wat de commissie hier heeft gedaan. “