UL neemt softwarebedrijf HOMER Energy over

Vandaag heeft UL de overname aangekondigd van Boulder, HOMER Energy uit Colorado, een bedrijf dat modellerings- en optimalisatiesoftware voor microgrids produceert. De overname combineert de ervaring van UL op het gebied van zonne-, wind- en batterijtechnologie met de systeemontwerpmogelijkheden van HOMER Energy en de gedistribueerde energieprojectdatabase waardoor UL diensten in de waardeketen van hernieuwbare energie kan uitbreiden.

HOMER Energy is een particulier bedrijf dat training, advies- en analytische diensten en community-tools biedt aan industrie, overheid, onderzoekers en enthousiastelingen in de energiesector. HOMER Energy-software is de wereldwijde standaard voor besluitvorming over de optimale mix van middelen, systeemconfiguratie en kapitaal- en bedrijfskosten van microgrids.  

De software begon als een project binnen het Amerikaanse ministerie van Energie en werd in 2009 ontwikkeld onder leiding van Dr. Peter Lilienthal, de huidige CEO.

Lilienthal bracht een verklaring uit aan huidige HOMER-energie-abonnees waarin hij uitlegde waarom hij vond dat de tijd rijp was om te verkopen.

Voor degenen zonder enige macht ligt de focus op toegang. Voor mensen met zeer dure stroom op eilanden en afgelegen gebieden ligt de focus op het verminderen van het dieselverbruik. Voor degenen die zich zorgen maken over stroomuitval, ligt de focus op betrouwbaarheid en veerkracht. Voor de hele wereld ligt de focus op het verminderen van CO2-uitstoot, het accommoderen van elektrische voertuigen en het democratiseren van de energie-industrie. Gedistribueerde generatie en microgrids zijn de oplossing voor al deze problemen. We kunnen geen betere partner bedenken dan UL. De overname van AWS Truepower in 2016 en nu HOMER Energy toont zijn toewijding aan de industrie voor duurzame energie.

– Peter Lilienthal


“De gedistribueerde energiemarkt is een snelgroeiend segment van de duurzame energie-industrie”, zegt Jeff Smidt, vice-president en algemeen directeur van de divisie Energy and Power Technologies van UL. “Door onze expertise in producttestcertificering te combineren met de expertise van HOMER Energy op het gebied van systeemontwerp, zullen we klanten in de waardeketen van microgrids helpen meer waarde te realiseren en UL’s missie versterken om de wereld veiliger te maken.”
 
Medewerkers van HOMER Energy zullen lid worden van UL bestaande divisie Energy and Power Technologies.
 
De transactie is gesloten op 16 december 2019. De voorwaarden voor de overname zijn niet bekendgemaakt.