Nederland stopt met Russisch gas, zet in op duurzaamheid

Nederland stopt met Russisch gas, zet in op duurzaamheid

e Nederland heeft een schriftelijke verklaring vrijgegeven waarin wordt uiteengezet welke inspanningen het land levert om zich te richten op energiebesparing, duurzaamheid en meer energie-import uit andere landen, teneinde tegen het einde van dit jaar te stoppen met de aankoop van Russisch gas.

In de verklaring wordt opgemerkt dat de regering op nationaal en Europees niveau actief werkt aan een zo snel mogelijke vermindering van de afhankelijkheid van Russische kolen, olie en gas, en dat zij ernaar streeft het land onafhankelijk te maken van Russische fossiele brandstoffen.

Zij merkte ook op dat Nederland, net als andere landen van de Europese Unie, uiterlijk vanaf 11 augustus zal stoppen met de invoer van Russische steenkool.

De Deense regering heeft dinsdag ook gezegd dat zij haar aanbod van hernieuwbare energie aanzienlijk wil verhogen en de productie van aardgas uit haar velden in de Noordzee tijdelijk wil opvoeren, in een poging om snel onafhankelijk te worden van Russische leveranties.

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne was voor de Verenigde Staten en hun bondgenoten in het Westen aanleiding om ingrijpende sancties tegen Moskou in te stellen.

Volgens schattingen van de Verenigde Naties zijn in de oorlog die op 24 februari begon, in Oekraïne ten minste 2435 burgers gedood en 2946 gewond geraakt; het werkelijke aantal zou veel hoger liggen.

Meer dan 5,1 miljoen Oekraïners zijn naar andere landen gevlucht, en meer dan 7,7 miljoen zijn in eigen land ontheemd, aldus de Hoge Commissaris voor de vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *