Nederland experimenteert met overwerkbonussen voor docenten

Nederland experimenteert met overwerkbonussen voor docenten

Het kabinet gaat experimenteren met toeslagen voor leraren en schooldirecteuren die overwerken, zei minister van Onderwijs Dennis Wiersma in een Kamerbrief, meldde NL Times 7 november.

Opgemerkt wordt dat het Nederlandse onderwijs kampt met een ernstig personeelstekort. De minister hoopt dat dankzij de toeslagen meer leraren willen overwerken.

Wiersma riep scholen op om zich eind deze maand aan te melden voor het experiment. Hij wil verschillende soorten bonussen uitproberen en ontdekken welke het beste werken. Het kan een bonus zijn voor mensen die fulltime beginnen, of een bonus voor docenten die vier dagen werken in plaats van twee. Het budget voor het experiment is nog niet bekend.

Scholen die deelnemen aan het experiment zullen de toeslagen zelf moeten betalen. Het ministerie van Onderwijs helpt je bij het kiezen van de bonusoptie en het ontwikkelen van het idee. Minister Wiersma verwacht in het voorjaar de eerste bevindingen te delen, zodat scholen komend studiejaar bonussen kunnen invoeren.

Wiersma ziet de bonus als een manier om het onderwijzend personeel, dat een groot aantal parttime medewerkers heeft, te motiveren.