EU plant “enorme” toename groene energie om afhankelijkheid van Rusland te helpen beëindigen

Geplaatst

De Europese Commissie zegt dat de komende vijf jaar 210 miljard euro extra nodig zal zijn om de geleidelijke afschaffing van Russische fossiele brandstoffen te betalen.

De EU plant een “enorme” toename van zonne- en windenergie, alsook een kortstondige toename van het gebruik van steenkool, om zo snel mogelijk een einde te maken aan de afhankelijkheid van Russische olie en gas.

In een plan dat de Europese Commissie woensdag bekendmaakte, zei ze dat de EU de komende vijf jaar 210 miljard euro (178 miljard pond) extra moet vinden om de geleidelijke afschaffing van Russische fossiele brandstoffen te betalen en de overgang naar groene energie te versnellen.

Hooggeplaatste ambtenaren erkenden dat op korte termijn de wedloop om geleidelijk een einde te maken aan het Russische gas zou betekenen dat meer steenkool en kernenergie zouden worden verbrand. In het plan, dat is opgesteld als reactie op de door het Kremlin bevolen invasie van Oekraïne en de daaropvolgende analyse van Europa’s afhankelijkheid van Russisch gas, worden verbeteringen voorgesteld in de “green deal” van de EU, het vlaggenschip van het beleid van het blok om de klimaatcrisis te bestrijden.

De Commissie heeft voorgesteld dat 45 procent van de energiebalans van de EU tegen 2030 hernieuwbaar moet zijn, wat meer is dan het huidige streefcijfer van 40 procent dat minder dan een jaar geleden werd voorgesteld. De ambtenaren willen ook het energieverbruik tegen 2030 met 13% verminderen (ten opzichte van 2020), terwijl het huidige besparingsvoorstel 9% bedraagt.

“Het is duidelijk dat we een einde moeten maken aan deze afhankelijkheid, en veel sneller dan we voor deze oorlog verwachtten,” zei Frans Timmermans, de EU-functionaris die verantwoordelijk is voor de green deal. In tegenstelling tot een oproep om 210 miljard euro uit te trekken voor nieuwe energie-infrastructuur, met inbegrip van windmolenparken en zonnepanelen, zei hij dat de EU 100 miljard euro per jaar uitgeeft aan Russische fossiele brandstoffen. “Versnelling van de overgang betekent dat het geld in Europa kan blijven, de energierekeningen van Europese gezinnen kan helpen verlagen en niet zal worden gebruikt om deze barbaarse oorlog in Oekraïne te financieren.

Maar de geleidelijke afschaffing van Russisch gas betekent dat kolengestookte elektriciteitscentrales “ook langer kunnen worden gebruikt dan oorspronkelijk was gepland”, aldus de EU-strategie. Het besluit om geleidelijk een einde te maken aan het Russische gas heeft ook geleid tot de strijd om de Europese invoer van vloeibaar aardgas (LNG) uit landen als de VS en Qatar, alsmede pijpleidinggas uit Azerbeidzjan te verhogen.

De Commissie zei dat zij tot 12 miljard euro – ongeveer 6% van de extra 210 miljard euro die nodig is – zou moeten besteden aan de bouw van LNG-terminals en de modernisering van raffinaderijen om de EU-lidstaten in staat te stellen over te schakelen op niet-Russische fossiele brandstoffen.

Volgens Timmermans kan de EU nog steeds haar emissieloosheidsdoelstelling tegen 2050 halen. “Je kunt wat langer gebruik maken van steenkool, wat een negatief effect zal hebben op je emissies. Door consumptie in combinatie met de snellere inzet van hernieuwbare energiebronnen zullen onze emissies nog sneller dalen dan voorheen.”

De Nederlandse Europarlementariër Bas Eickhout, vice-voorzitter van de milieucommissie van het Europees Parlement, zei dat de Commissie de deur openlaat voor lidstaten om door te gaan met het financieren van infrastructuur voor fossiele brandstoffen. “De investeringen die dringend nodig zijn voor energie-efficiëntie en hernieuwbare energie kunnen nog steeds naar nieuwe pijpleidingen en terminals stromen, waardoor onze afhankelijkheid van fossiele energiebronnen in stand zou kunnen worden gehouden,” zei hij.

Groene activisten hebben hun bezorgdheid geuit over plannen om LNG te kopen uit landen in het Midden-Oosten en de Kaukasus met een slechte reputatie op het gebied van de mensenrechten, terwijl zij ook kritiek hebben op het groene licht voor nieuwe gasinfrastructuur.

“Hoe meer we uitgeven aan de invoer van gas, hoe meer we de meest kwetsbaren in onze samenleving blijven blootstellen aan exorbitante energierekeningen, de klimaatcrisis aanwakkeren en andere repressieve fossiele brandstofregimes in de wereld financieren”, aldus Murray Worthy van Global Witness.

Om het gebruik van hernieuwbare energie te helpen versnellen, wil de EU het voor bedrijven gemakkelijker maken om wind- en zonneparken te bouwen. Ambtenaren zeiden dat het negen jaar kan duren om toestemming te krijgen voor een windmolenpark en vier jaar voor een zonne-energiepark. “En dat is tijd die we niet hebben,” zei er een. Elke wijziging van de wetgeving inzake ruimtelijke ordening vereist maatregelen van de nationale en plaatselijke autoriteiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *