De Europeanen komen voor Amerikaanse energiemarkten

Gepromoot door hun eigen regeringen om emissies te verminderen en uit kolen te stappen, zijn Europese bedrijven een stap voor op hun Amerikaanse tegenhangers. Orsted A/S, ‘s werelds grootste offshore windontwikkelaar, opende in oktober een kantoor in Chicago, terwijl Danske Commodities A / S in de zomer een dochteronderneming opzette in Connecticut. Oliehandelaar Trafigura Group Ltd. breidt ook uit naar elektriciteit.

De Europese en Amerikaanse markten zijn de meest volwassen ter wereld en de transparantie is het afgelopen decennium sterk toegenomen. Miljoenen datapunten over vraag en aanbod, van zonneschijn in Spanje tot Texaanse windniveaus, worden ingevoerd in geavanceerde software die steeds vaker ook zelfstandig handelt. Maar de penetratie van hernieuwbare energiebronnen is in Europa verder gegaan.

“Er is hier absoluut een trend”, zegt Peter Henry, directeur van HW Anderson Ltd. in New York, die al meer dan tien jaar in dienst is bij nutsbedrijven, banken en handelshuizen. “Er zijn mogelijkheden voor hen om vergelijkbare strategieën toe te passen die in het verleden in Europa hebben gewerkt.”

InCommodities A / S, een Deens bedrijf dat slechts twee jaar geleden is gestart, plant een Amerikaans kantoor in de eerste helft van volgend jaar. Veteraanhandelaar Jeppe Hojgaard werd in september benoemd tot hoofd van de VS en de eerste aanstelling zal in januari plaatsvinden. Het team zal een mix zijn van lokaal en bestaand personeel vanuit zijn kantoor in Aarhus, een Europese hub voor kortetermijnhandel voornamelijk aangedreven door zonne-energie en wind.

“We zien een sterke groei van hernieuwbare energiebronnen in de VS,” zei Jesper Johanson, CEO van InCommodities, in een interview. “Het is een aanbodmix waar we goed in zijn geweest om mee te werken in Europa.”

Sommige van de grootste handelshuizen breiden ook uit. Trafigura startte dit najaar een bureau voor stroomvoorziening en hernieuwbare energiebronnen, gericht op Europese en Amerikaanse stroomvoorziening en is van plan te investeren in groene generatie-installaties. Mercuria Energy Group Ltd. kocht vorig jaar de Amerikaanse elektriciteits- en gasactiviteiten van Noble Group Ltd. Vanuit Houston heeft het bedrijf zijn aanwezigheid op de groothandelsmarkt uitgebreid en handelt het nu volgens de website van kust tot kust.

Terwijl de Amerikaanse en Europese energiesectoren veel kleiner zijn dan de grootste grondstoffenmarkten, gaven Amerikanen vorig jaar meer dan $ 400 miljard uit aan elektriciteit. De handel in Europa bedroeg 459 miljard euro ($ 506 miljard) in 2018, maar er is weinig groei sinds 2014, volgens industrieconsultant Prospex Research Ltd.

Overige ontwikkelingen:

  • Het Nederlandse bedrijf Priogen Holding BV heeft Chris Ray in Houston aangenomen als senior power trader van Twin Eagle Resource Management LLC. Hij heeft bijna twee decennia ervaring op de Amerikaanse elektriciteitsmarkten, volgens zijn LinkedIn-profiel.
  • Het Zwitserse nut Axpo Holding AG zal “zijn activiteiten geleidelijk blijven uitbreiden” op de Amerikaanse markten na het opzetten van zijn eerste kantoor buiten Europa in New York in 2016, aldus een woordvoerder.
  • Engie SA, het Franse nutsbedrijf dat elk jaar ongeveer één gigawatt hernieuwbare energie in Noord-Amerika wil toevoegen, is ook aan het werven. Eén positie in Houston werd gepost op 7 november. “Waar we duurzame energie willen ontwikkelen, hebben we meer nodig,” zei Gwenaelle Avice-Huet, chief executive officer van de Noord-Amerikaanse tak, in een interview.

Nieuwkomers kunnen slechter doen dan een blad uit het boek van EDF Trading Ltd. halen. De divisie van het nationale nutsbedrijf van Frankrijk is actief in de VS sinds de aankoop van een Lehman Brothers Holdings Inc.-eenheid op het hoogtepunt van de laatste financiële crisis.

Diversificatie over continenten en markten heeft volgens financiële rapporten de afgelopen vijf jaar bijgedragen tot een winst van bijna 3 miljard euro. Europa en Azië kunnen ook leren van de Amerikaanse markt, zei Philipp Bussenschutt, Chief Commercial Officer van EDFT.

“Er zijn de afgelopen tien jaar veel technologische innovaties op de Amerikaanse markt geweest, eerst met schalie, daarna met LNG-export en nu met geïntegreerd aanbod van hernieuwbare producten,” zei hij. “We moeten ons bewust zijn van wat er overal ter wereld gebeurt.”

De commodity-arm van Uniper SE is ook al vele jaren actief in de VS. Een deel van de aantrekkingskracht is om de vele private equity-bedrijven die in Amerikaanse energiecentrales hebben geïnvesteerd, te helpen hun productie aan gemeenten te verkopen, zei Marco de Jong, directeur van de gashandel en de Noord-Amerikaanse divisie.

Het bedrijf heeft het personeelsbestand uitgebreid tot ongeveer 60 in voornamelijk Chicago en Houston, van ongeveer 30 slechts 18 maanden geleden. Verdere uitbreiding is gepland, vooral in de handel op korte termijn, zei hij. De handelsunit van Unipers Duitse peer, RWE AG, verhandelt ook Amerikaanse macht vanuit het hoofdkantoor in Essen.

Ook in Chicago heeft Orsted tot nu toe een lokale handelaar ingehuurd voor zijn nieuwe kantoor. Het is ook een stad waar Lincoln Clean Energy LLC, de duurzame ontwikkelaar die het een jaar geleden voor $ 580 miljoen heeft gekocht, is gevestigd. Orsted is van plan om het personeel tot volgend jaar te verhogen tot 10, zei Morten Buchgreitz, hoofd van de markten en bio-energie, in een interview. Het bedrijf is begonnen met de handel in de ERCOT-markt in Texas, waar Lincoln windparken heeft.

“We hebben een lange ervaring met wat er gebeurt met stroommarktprijzen wanneer u veel duurzame capaciteit introduceert met lage marginale kosten,” zei hij. “Maar het is ook een ander soort markt, dus we hebben mensen nodig met lokale kennis.”

Toenemende import van vloeibaar aardgas uit de VS naar Europa stimuleert ook uitbreidingen, zei Jamie Tranter, een executive consultant bij wervingsbedrijf Proco Commodities Ltd. in New York. Gas is een van de belangrijkste prijsfactoren voor energie in Europa.

“Elk Europees nutsbedrijf dat US LNG koopt en is blootgesteld aan Amerikaanse prijzen, zal hierheen willen verhuizen,” zei hij.