SunPower spint productiebedrijven af

SunPower Corp., een van Amerika’s grootste producenten van zonnepanelen, geeft zijn productie-activiteiten op om zich te concentreren op de installatie van zonnesystemen op het dak.

Het bedrijf spint zijn paneelproductie-activiteiten in een nieuw bedrijf, Maxeon Solar, dat in Singapore zal worden gevestigd met fabrieken in Frankrijk, Maleisië, Mexico en de Filippijnen, volgens een verklaring maandag. Als onderdeel van de deal zal een Chinese leverancier van siliciumwafels een investering van $ 298 miljoen in aandelen doen, waarbij Maxeon op $ 1,03 miljard wordt gewaardeerd.

SunPower beschreef de verhuizing als een natuurlijke evolutie van de volwassen zonne-industrie. Paneelmakers moesten ooit hun eigen markt helpen creëren door de apparatuur te installeren die ze produceerden. Nu is de markt groot genoeg voor bedrijven om zich in het ene of het andere te specialiseren. First Solar Inc., de grootste Amerikaanse paneelmaker, liep in september weg van het bouwen van zonneparken om zich te concentreren op de productie. SunPower beweegt in de tegenovergestelde richting.

“Naarmate de industrie groter wordt, krijg je bedrijven die zich specialiseren,” zei Tom Werner, Chief Executive Officer van SunPower in een interview. “Het maakt deel uit van de mainstreaming van zonne-energie.”

De spin-off betekent dat de VS een belangrijke paneelproducent verliest, net zoals de Amerikaanse president Donald Trump probeert de productie van zonnepanelen thuis te behouden. De regering-Trump heeft vorig jaar tarieven opgelegd aan de invoer van zonne-energie-installaties in een poging om binnenlandse fabrikanten gelijke concurrentievoorwaarden te bieden. SunPower had een vrijstelling gekregen van de rechten voor de panelen die het overzee maakte vanwege het premium, zeer efficiënte karakter van zijn producten.

Werner zal SunPower blijven runnen, gevestigd in San Jose, en een kleine paneelfabriek in Oregon vasthouden.

Jeff Waters, die de business unit van SunPower’s technologie leidt, wordt CEO van Maxeon, nadat de belastingvrije spin-off in het tweede kwartaal is voltooid.

SunPower-panelen staan ​​bekend als de meest efficiënte in de industrie en kunnen meer van de energie in zonlicht omzetten in elektriciteit. Dat kan zijn panelen een voordeel geven voor installaties met beperkte ruimte zoals daken, hoewel ze ook duurder kunnen zijn dan de producten van rivalen.

Chinese ring

Tianjin Zhonghuan Semiconductor Co. zal bijna 29% van Maxeon bezitten na zijn aandeleninvestering, en bestaande SunPower-aandeelhouders zullen de rest bezitten. SunPower is in meerderheid in handen van de Franse oliegigant Total SA. Aandelen stegen 1,2% tot maandag op $ 8,47 in New York.

In de vroege dagen van hernieuwbare energie bouwden en verkochten SunPower en First Solar beide enkele van de grootste Amerikaanse zonneparken. Die strategie is deels ontstaan ​​uit de behoefte van de paneelproducenten om markten voor hun producten te creëren, volgens Pavel Molchanov, een analist bij Raymond James & Associates.

Hernieuwbare energiebronnen zijn sindsdien gebruikelijker geworden en de prijs voor zonnepanelen is gedaald. Bedrijven kiezen er nu voor om zich te specialiseren in een poging een voorsprong te krijgen op hun rivalen. “De one-stop-shop van 10 jaar geleden bevindt zich grotendeels in de achteruitkijkspiegel,” zei Molchanov.

First Solar ziet die voorsprong in de productie. Het rolde zijn vlaggenschip uit de serie 6 en begon net met de productie in een nieuwe fabriek van $ 1 miljard in Ohio. In september zei het bedrijf dat het zou stoppen met het bouwen van energiecentrales.

SunPower zei dat het zich zal richten op het installeren van residentiële en commerciële zonneprojecten op het dak. Het is al een van de grootste leveranciers en concurreert met Sunrun Inc., Vivint Solar Inc en de energie-eenheid van Tesla Inc. Die markt zal naar verwachting groeien na een Californische wet die zonnepanelen op de meeste nieuwe huizen vereist, van kracht wordt in januari, en Werner zei dat hij deals heeft om 18 grote woningbouwers te bevoorraden.