Nederland is nog steeds het meest duurzame land

Nederland is nog steeds het meest duurzame land

Volgens de nieuwste Morningstar Sustainability Atlas scoren landen in Noord-Europa het hoogst op ESG-factoren (environmental, social, en governance). Er zijn echter onverwachte resultaten in andere regio’s.

Beleggers die tijdens de marktturbulentie als gevolg van de COVID-19-pandemie een veilige haven zochten, wendden zich tot fondsen die zich richten op aandelen met sterke ESG-cijfers. De recente invasie van Oekraïne heeft ook geleid tot gesprekken over duurzaam beleggen, met name met betrekking tot op waarde gebaseerde uitsluitingen.

De nieuwste editie van de Morningstar Sustainability Atlas blijft de leidende positie van Europese landen, met name die in het noorden, op het gebied van ESG-praktijken aantonen. Uit het rapport blijkt echter ook dat sommige andere landen sterke duurzaamheidsprofielen hebben. Om de duurzaamheidsprofielen van 48 landspecifieke aandelenmarkten te evalueren, gebruikt het rapport Morningstar-landenindices en Sustainalytics, de eenheid die verantwoordelijk is voor de Morningstar Sustainability Rating voor fondsen, om scores op bedrijfsniveau te beoordelen. In dit artikel schetsen we enkele opmerkelijke inzichten in de ESG-praktijken van landen over de hele wereld.

Nederland is top

Uit de meest recente gegevens blijkt dat Nederland al vier jaar op rij zijn positie als meest duurzame aandelenmarkt ter wereld handhaaft. Dit is grotendeels te danken aan posities zoals ASML Holding, de grootste component van de benchmark. ASML is een leider in ESG-praktijken, met name op het gebied van corporate governance en arbeidskapitaal, onder fabrikanten van halfgeleiderapparatuur.

Op de voet gevolgd door Finland, met bedrijven als Nokia, een toonaangevende speler in de wereldwijde technologische hardware-industrie, en Sampo, een grote naam in de verzekeringssector, die beide een “Lage” ESG-risicobeoordeling hebben gekregen. Hong Kong is opgeklommen naar de derde plaats, vóór Frankrijk, dankzij de AIA Group, het grootste bedrijf in de benchmark, dat kan bogen op een lage risicoblootstelling en een sterk management.

Nederland is nog steeds het meest duurzame land

De nieuwste Morningstar Sustainability Atlas benadrukt de aanzienlijke stijging van Taiwan van de 11e naar de vijfde plaats in 2023, voornamelijk als gevolg van de dominante positie van Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, een wereldleider op het gebied van ESG-praktijken. De Verenigde Staten staan op de 16e plaats van de 48, waarbij bedrijven als Apple, Nvidia, UnitedHealth Group en Visa worden beschouwd als ESG-leiders, terwijl grote namen als Amazon, Meta en ExxonMobil worden geassocieerd met hoge ESG-risico’s, voornamelijk als gevolg van controverses.

De ESG-risico’s van Amazon komen voort uit verschillende controverses. Het bedrijf heeft te maken gehad met beschuldigingen van slechte arbeidsomstandigheden en stakingen van werknemers in Duitsland, Frankrijk en het VK. Bovendien is het onder de loep genomen vanwege zijn dubbele rol als detailhandelaar en marktplaats, wat leidde tot een antitrustonderzoek door de Europese Commissie in juli 2019. In 2020 kreeg Amazon kritiek vanwege zijn aanpak van de pandemie van het coronavirus, met name met betrekking tot magazijnbeheer. personeel.

Sustainalytics meldt dat Tesla een matig ESG-risico heeft met een opmerkelijke mate van controverse. Het bedrijf heeft aanzienlijke tekortkomingen op het gebied van risicobeheer van menselijk kapitaal en productbeheer. Er zijn ook herhaalde incidenten geweest met betrekking tot levertijden voor zijn auto’s, veiligheidsproblemen met zijn autonome rijtechnologie en problemen met personeelsbeheer. Bovendien blijven de tweets van Elon Musk die van invloed zijn op de aandelenkoers van Tesla een punt van zorg op het gebied van corporate governance.

China is negen posities gedaald in vergelijking met vorig jaar en staat momenteel op de 39e plaats van 48 landen in de Morningstar Sustainability Atlas. De grootste naam in de index is internetgigant Tencent, gevolgd door Alibaba. Beide bedrijven hebben een gemiddelde ESG-risicobeoordeling en zijn verwikkeld in controverses. Industrial and Commercial Bank of China en Bank of China, twee grote namen, hebben hoge ESG-risicobeoordelingen.

Landen met het laagste CO2-risico

Nederland is nog steeds het meest duurzame land

De kwestie van klimaatverandering blijft een belangrijk aandachtspunt. Volgens Mark Carney, de speciale gezant van de Verenigde Naties voor klimaatactie en voormalig gouverneur van de Bank of England, biedt de overgang naar netto nul de “grootste commerciële kans van onze tijd”. Beleggers moeten echter ook maatregelen nemen om hun portefeuilles te beschermen tegen klimaatrisico’s. Naarmate de overgang naar netto nul vordert, kunnen sommige beleggingen worden afgestraft, terwijl andere kunnen worden blootgesteld aan fysieke risico’s als gevolg van extreme weersomstandigheden.

De impact van klimaatverandering op bedrijven kan aanzienlijk zijn, met gevolgen voor hun fysieke activa en bedrijfsmodellen. Daarnaast kunnen beleid en regelgeving gericht op het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen een impact hebben, en activa van fossiele brandstoffen kunnen gestrande activa worden. De publieke opinie kan ook veranderen, wat het merk van een bedrijf schaadt. Om te beoordelen in hoeverre de waarde van een bedrijf wordt bedreigd door de overgang naar een koolstofarme economie, gebruiken we de Morningstar Portfolio Carbon Risk Score.

De landen met het laagste CO2-risico liggen in Noord-Europa, waaronder Nederland, Zwitserland, Denemarken, België, Zweden en Duitsland. De Verenigde Staten hebben ook een sterke score, met een achtste plaats van 48. Dit komt door een focus op technologie en gezondheidszorg en een beperkte blootstelling aan energie en nutsvoorzieningen. Berkshire Hathaway onderscheidt zich echter als een uitzondering met een hoog koolstofrisico, volgens de analyse van Morningstar op basis van gegevens van Sustainalytics.

Sustainalytics geeft aan dat Berkshire Hathaway, gezien zijn investeringsdistributie en omvang, een hogere mate van blootstelling heeft aan ESG-integratie en verantwoord beleggen dan zijn concurrenten. Bovendien maken de belangen van Berkshire in verschillende bedrijven, met name in de financiële, consumptiegoederen-, energie- en industriële sector, het ook indirect vatbaar voor ESG-risico’s.

Hongkong, dat bekend staat als een van de hoogste CO2-emissies op de aandelenmarkt, staat gerangschikt in het eerste kwintiel met een lage Portfolio Carbon Risk Score. Ondanks dat het de thuisbasis is van grote bedrijven en grote CO2-uitstoters zoals CK Hutchison Holdings, nutsbedrijven CLP Holdings en Power Assets Holdings, en Galaxy Entertainment Group, beoordeelt Sustainalytics hun koolstofrisico als gemiddeld. Hoewel deze bedrijven van nature zijn blootgesteld aan een hoog CO2-risico, zijn ze in staat om het risico te beperken door middel van passend beleid.

Pakistan heeft de hoogste Portfolio Carbon Risk Score ter wereld doordat bijna 60% van zijn marktkapitalisatie in energie, nutsvoorzieningen en grondstoffen zit. Evenzo hebben de markten van Saoedi-Arabië, Tsjechië en Qatar, die een hoge concentratie energiegerelateerde bedrijven hebben, ook significante CO2-risicoscores in de portefeuille.