De Amerikaanse markt voor residentiële zonne-energie stijgt in afwachting van de afbouw van het belastingkrediet

De Amerikaanse markt voor residentiële zonne-energie bereikte recordhoogtes in het derde kwartaal van 2019 met 712 megawatt zonne-energie geïnstalleerd, volgens het laatste rapport van de Amerikaanse Solar Market Insight van Wood Mackenzie Power & Renewables en de Solar Energy Industries Association (SEIA). De Amerikaanse zonnemarkt voegde 2,6 gigawatt aan fotovoltaïsche zonne-energie toe in het derde kwartaal, waardoor de totale zonnecapaciteit in de VS steeg tot 71,3 gigawatt.

De toename van residentiële installaties hielp de Amerikaanse zonnemarkt met 45% jaar-op-jaar groeien en droeg ertoe bij dat 15 staten hun beste kwartaal ooit hebben voor residentiële zonne-energie. Staten met kleinere zonnemarkten, zoals Idaho, Wyoming, New Mexico en Iowa, zagen allemaal een recordgroei van woningen als gevolg van voortdurende prijsdalingen en verbeteringen van het economische concurrentievermogen van zonne-energie in het hele land.

Californië blijft de grootste residentiële markt voor zonne-energie en installeert bijna 300 megawatt in het derde kwartaal van 2019 en breekt daarmee zijn eigen kwartaalrecord.

“Dit positieve rapport maakt duidelijk dat Amerikaanse gezinnen energiekeuze en zonne-energie eisen en dat onze industrie klaar is om te leveren”, aldus Abigail Ross Hopper, president en CEO van SEIA. “Dit is het soort groei en investeringen dat we in de toekomst zouden kunnen zien als we slimme beleidsbewegingen maken, zoals het verlengen van de Solar Investment Tax Credit en het stoppen van extra tarieven. Als deze beleidswijzigingen niet worden doorgevoerd, worden het inzetpotentieel en de kosten beperkt. ”

Met de Solar Investment Tax Credit (ITC) kunnen huiseigenaren 30 procent van de totale investeringskosten aftrekken van hun belastingen voor systemen die in 2019 zijn geïnstalleerd. Vanaf 2020 zal de belastingvermindering afnemen tot 26 procent voor 2020, 22 procent in 2021 en daarna nul.

SEIA en anderen hebben gewerkt om de ITC uit te breiden.

De verwachte terugtrekking heeft zeker geleid tot installaties in 2019. Het rapport voegt eraan toe dat stroomonderbrekingen in Californië en de nationale dekking van deze problemen de vraag naar oplossingen voor zonne-energie + opslag in Californië en andere staten in het hele land hebben doen toenemen.

Wood Mackenzie voorspelt dat de totale hoeveelheid zonne-energie die in 2019 in de VS is geïnstalleerd 13 gigawatt zal bereiken, wat neerkomt op een jaarlijkse groei van 23%.

Meer bevindingen uit het rapport zijn onder meer:

  • In Q3 2019 installeerde de Amerikaanse zonnemarkt 2,6 GWdc aan zonne-PV, wat een stijging van 45% betekent ten opzichte van Q3 2018 en een stijging van 25% ten opzichte van Q2 2019.
  • De VS zag record-setting residentiële zonne-capaciteit toegevoegd in Q3 met meer dan 700 MW geïnstalleerd.
  • Een totaal van 21,3 GWdc nieuwe PV-projecten voor nutsbedrijven werd aangekondigd van Q1 tot het einde van Q3, waarmee de gecontracteerde PV-pijpleiding op een recordhoogte van 45,5 GWdc kwam.
  • Niet-residentiële PV zag 445 MWdc geïnstalleerd terwijl beleidsverschuivingen in staten zoals Californië, Massachusetts en Minnesota de groei blijven vertragen.
  • Wood Mackenzie voorspelt een groei van 23% op jaarbasis in 2019, met 13 GWdc installaties verwacht. In totaal werd meer dan 9 GW toegevoegd aan de vijfjaarsprognose sinds vorig kwartaal om rekening te houden met nieuwe aanschaf op nutsschaal.
  • De totale geïnstalleerde Amerikaanse PV-capaciteit zal de komende vijf jaar meer dan verdubbelen, met jaarlijkse installaties die 20,1 GWdc bereiken in 2021 voorafgaand aan het verstrijken van de federale investeringsbelastingkrediet voor residentiële systemen en een daling van het commerciële krediet tot 10% (onder de huidige versie van de wet).