De Canarische eilanden van Spanje verkennen drijvende offshore wind

De Canarische eilanden van Spanje worstelen met het beëindigen van hun afhankelijkheid van dure fossiele brandstoffen voor energieopwekking en zullen een testbank worden voor de nieuwste technologie op het gebied van windenergie.

De eilanden die meer dan 600 mijl ten zuiden van het Iberische schiereiland liggen, hebben beperkte ruimte voor hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne- en windmolenparken, en de omliggende wateren worden snel te diep voor traditionele offshore-funderingen. Een oplossing is het maken van windturbines die drijven, een baanbrekende technologie met het potentieel om elektrische generatie-installaties buiten het zicht van toeristen op het strand in te zetten.

De Noorse energiereus Equinor ASA heeft plannen voor een drijvend windproject in de Spaanse archipel, terwijl pilootontwerpen aan de gang zijn in Frankrijk, Schotland en Portugal. Die ontwikkelingen maken deel uit van een bredere inspanning om nieuwe energiebronnen voor kleine eilanden te ontsluiten, die te maken hebben met enkele van de meest verwoestende effecten van klimaatverandering, maar de ruimte missen om eenvoudige veranderingen aan te brengen.

“Land is niet beschikbaar en wat beschikbaar is, wordt beschermd”, zegt Alexandra de Marichalar, hoofd van energieadvies en innovatie voor consultancy Enzen in Spanje. “Offshore hernieuwbare energiebronnen zijn de enige manier voor de Canarische eilanden om de penetratiedoelstellingen voor hernieuwbare energie te bereiken.”

Het werk benadrukt de inspanningen van Spanje om zijn economie koolstofarm te maken, die deze week onder de loep wordt genomen, terwijl gezanten uit meer dan 200 landen elkaar ontmoeten in Madrid tijdens de jaarlijkse gesprekken van de Verenigde Naties over de opwarming van de aarde. Spanje staat onder druk om te handelen om de doelstellingen van de Europese Unie te bereiken en om de toezeggingen te doen die zijn uiteengezet voor de Overeenkomst van Parijs van 2015 over klimaatverandering.

Hernieuwbare energiebronnen voedden ongeveer 11% van de elektriciteit van de Canarische eilanden in 2018, vergeleken met ongeveer 40% op het vasteland van Spanje, volgens de netbeheerder van het land. Terwijl het klimaat zonnig is en er veel wind op de Canarische Eilanden is, belemmert het beperkte landoppervlak de installatie van grote duurzame energie-installaties.

Enzen werkt samen met een lokale overheid en waterautoriteit om de industrie een vliegende start te geven met een drijvende windturbine van 5 megawatt voor de kust van het eiland Lanzarote. Het bedrijf werkt samen met de lokale overheid en is bezig met het financieren van het project van 15 tot 20 miljoen euro ($ 17-22 miljoen) dat tegen 2023 een waterontziltingsinstallatie in Arrecife van stroom zal voorzien.

Indien effectief, kan het project worden opgeschaald. Er zijn meer dan 300 ontziltingsinstallaties op de eilanden, en die zouden kunnen profiteren van vergelijkbare directe stroomafname-overeenkomsten, zei de Marichalar.

Het zou de Canarische Eilanden ook tot een testgrond kunnen maken voor de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen. Het project zal ook 2 megawatt energie omvatten die wordt gegenereerd door golven van Bombora Wave Power. Soortgelijke technologie heeft moeite om kostenconcurrerend te worden met andere hernieuwbare energiebronnen elders.

“Mensen vragen zich af:” Waarom verbrand je hier nog steeds olie met dit uitzonderlijke potentieel voor hernieuwbare energie? “, Zei Gonzalo Piernavieja Izquierdo, technisch coördinator bij het Institute of Technology van de Canarische Eilanden. “Wat we de wereld verkopen, is een visie dat de Canarische Eilanden een laboratorium zijn voor het testen van energietechnologieën.”

Terwijl turbines die zich vasthechten aan de zeebodem de afgelopen jaren in prijs zijn gedaald, zijn drijvende platforms nog in ontwikkeling en zijn veel duurder dan andere energiebronnen. Dat maakt het bijna onmogelijk voor de nieuwe technologie om zonder steile overheidssubsidies te concurreren.

Op de Canarische Eilanden zijn alle concurrerende energieopties net zo duur. Geïmporteerde brandstofprijzen kunnen oplopen tot 200 euro per megawattuur, meer dan het drievoud van het nationale gemiddelde in 2018. De Spaanse overheid betaalt een subsidie ​​aan de eilanden om inwoners te helpen macht dichter bij de vastelandprijzen te krijgen.

Hoewel de eilanden een relatief kleine markt zijn, hebben ze als doel om tegen 2025 310 megawatt stroom uit offshore wind te produceren. Equinor wil een drijvende windontwikkeling van 200 megawatt bouwen voor de kust van de archipel, maar dat project staat op het punt op regelgevingskwesties.

“Het overbrugt de kloof tussen wat we zien met een paar demonstratieprojecten en wat de volgende stap is,” zei Imogen Brown, een windanalist bij BloombergNEF.

Leiden: illustratie van het door Equinor voorgestelde drijvende windpark, het Hywind-pilootpark voor de kust van Peterhead in Aberdeenshire, Schotland. Credit: Equinor